poniedziałek, maja 16, 2016

Ryżowe ciasteczka w 5 minut!




Cześć!

Dzisiaj przychodzę do Was z nowym, jedzeniowym postem. 
Jak dla mnie, idealne ciastka muszą być mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz i właśnie takie są te oto "ryżowe ciasteczka". Robi się je dosłownie w 5 minut, potrzebujecie tylko kilku składników i gotowe! Dajcie znać jeśli je upieczecie, i napiszcie mi co o nich sądzicie.

Będziecie potrzebowali:
  • opakowanie kleiku ryżowego ( często leży w sklepie w okolicach kaszek dla dzieci)
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • dwa jajka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe (ok. 3 łyżki)


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, włączamy termoobieg (lub góra/dół). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Masło kroimy w miarę drobną kostkę (można zetrzeć na tarce), wrzucamy do miski i całość mieszamy aby masło zaczęło powoli kleić całą mieszaninę. Na końcu dodajemy dwa jajka i łączymy. 
Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego i delikatnie spłaszczamy w środku. Pieczemy ok 20-25minut, do momentu aż ciasteczka ładnie się z wierzchu przyrumienią.
Smacznego!



Ciasteczka są idealne do maczania w herbacie. Gdy wystygną, będą miały twardą skorupkę na zewnątrz ale w środku będą mięciutkie. Wypróbujcie! 



xoxo,
D.

2 komentarze:

  1. Mniam!!!!!! <3
    Lecę chyba robić, serio. Kocham tego typu ciasteczka :D
    mybeautifuleveryday.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak byłam mała często je jadłam, sa przepyszne :)
    W WOLNEJ CHWILI ZAPRASZAM DO MNIE NA NOWY POST :)

    KLIK

    MOGĘ PROSIĆ O JEDEN KLIK? Z GÓRY DZIĘKUJĘ :)
    KLIK

    OdpowiedzUsuń